
4. kapitola
Organické sloučeniny kolem nás
„Když se podíváš na rostlinu, díváš se na mistra chemie.“
— Justus von Liebig

Do této členské sekce nemáte přístup
1. Látky a jejich vlastnosti
4. organické sloučeniny kolem nás
Úvod kapitoly
Organická chemie zní složitě, ale ve skutečnosti ji máme doslova pod rukama – i v ústech. Je to chemie života: v rostlinách, ovoci, těle, ale i v každém kousku chleba.
Tato kapitola pomáhá dětem objevovat, že organické látky nejsou jen vzorce v učebnici, ale skutečné součásti světa, které můžeme vidět, ochutnat i cítit.
Děti zkoumají kyseliny v ovoci, objevují cukry v potravinách, hledají barviva v rostlinách a zkoumají, jak příroda chemicky reaguje na své okolí.
Učí se, že rostliny a živočichové jsou malými chemickými laboratořemi – vyrábějí, rozkládají, mění i reagují. V přírodě, na zahradě i na louce se dá bádat stejně zajímavě jako v laboratoři – jen s větrem ve vlasech a vůní bylinek kolem.
„Chemie života se odehrává v každém listu, kapce rosy i v každém nádechu.“
— Linné Carl von

4.1 Kyselina mravenčí
Stačí pH papírky a trochu odvahy – jdeme do terénu hledat, kde se v přírodě ukrývá kyselina mravenčí. Děti ji objevují v mraveništích, listech i na plodech. Učí se rozpoznávat kyselé prostředí a chápat, že i příroda používá kyseliny pro svou ochranu.
4.2 Kyseliny v ovoci
Citron, jablko, rybíz, třešně nebo šípek – každý chutná jinak, ale všechny obsahují organické kyseliny. V tomto videu zkoumáme různé druhy ovoce pomocí pH papírků a poznáváme, že kyselost se dá nejen ochutnat, ale i změřit.
A co pH oblíbených nápojů – jak kyselé je pití, které děti běžně pijí? V této badatelské lekci žáci porovnají různé druhy nápojů pomocí pH papírků a zjistí, jak jejich kyselost či zásaditost souvisí se zdravím.
4.3 Jednoduché cukry
Pomocí diabetických testovacích proužků se děti vydají na „cukrové pátrání“. Zjišťují, které rostliny a potraviny obsahují glukózu – jednoduchý cukr. Porovnávají rozpuštěný cukr, kousky mrkve, třešně nebo květy bezu. Objevují, že ne všechno sladké je stejné a že i příroda si s cukry umí hrát.
4.4 Jednoduchý cukr ze složitého
Z obyčejného pečiva se po chvíli stane něco sladkého – jak je to možné? Děti převalují kousek chleba v puse a zjistí, že enzymy ve slinách rozkládají složité cukry (škroby) na jednoduché cukry. Malý, ale silný důkaz, že i v našem těle pracuje chemie každý den.
4.5 Důkaz složitých cukrů / polysacharidů
S pomocí Lugolova roztoku (jodid draselný s jódem) děti objevují, kde se skrývá škrob (složitý cukr/ polysacharid). Pečivo, mrkev, paprika nebo plody z podzimní procházky se stávají vzorky k testování. Když se roztok zbarví do tmava, černa či modra, je jasné – právě jsme objevili polysacharid! Praktický důkaz, že chemie se dá vidět i bez mikroskopu.
4.6 Anthokyany a pH
Barevná magie v přímém přenosu! Děti zkoumají barviva z rostlin, především anthokyany, které mění barvu podle pH. Pomocí vývaru z červeného zelí nebo rozmačkaných květů zkoušejí, jak se barva mění po přidání kyseliny (octa) či zásady (sody).
TIP: Můžeme pak objevovat, že některé květy opravdu „signalizují“ hmyzu, kdy už byly opyleny – barvou.
4.7 Karotenoidy
Co dává mrkvi, paprice či šípkům jejich sytou barvu? V tomto experimentu děti získávají karotenoidy – barviva rozpustná v tucích. Smícháním rozmačkaného vzorku s olejem sledují, jak se barvy extahují do oleje. Děti zjistí, že i když to vypadá jako kouzlo, je to čistá chemie přírody.
4.8 Hypericin
Tajemství třezalky tečkované: když rozetřeme její květy, zčervenají. Barvivo hypericin se skrývá v černých tečkách na okvětních lístcích i v listech a mění barvu při kontaktu se světlem a vzduchem.
4.9 Výrobky z bylinek
Bylinky nejsou jen voňavé – jsou i plné chemických látek, které můžeme využít. V tomto videu zazní příklady, co všechno lze z rostlin vyrobit: čaje, sirupy, oleje, masti nebo voňavé destiláty. Děti se při vyrábění učí, že příroda nabízí mnoho léčivého, dobrého k experimentování i léčení – a že i chemie může být krásně voňavá.
„Příroda je nejdokonalejší laboratoř – pracuje tiše, ale s neuvěřitelnou přesností.“
— Marie Curie

lekce ven
KOLIK UHLÍKU ZADRŽÍ STROM
Zmapujte stromový trezor

barvy v přírodě
Co vše skrývájí barvy v květech

působení kyseliny a zásad na květy
Co se stane, když na květ naliji kyselinu?

kyselé a sladké pití (pH nápojů)
Lekce z programu Badatelé.cz
Vyzkošejte novou výzvu, zkuste převést tuto lekci ven.

kvašení
Lekce z programu Badatelé.cz
Vyzkošejte novou výzvu, zkuste převést tuto lekci ven.



VĚDA VENKU VZNIKALA DÍKY PODPOŘE
Státnímu fondu životního prostředí České republiky
DĚKUJEME!




















































































